NASLOVNA   O NAMA    KONTAKT    TRGOVINE    SOCIAL

 

Upute o održavanju odjeće

UPUTE O ODRŽAVANJU ODJEĆE

 

PAMUK

Pamuk je prirodno vlakno biljke koja potiče iz tropskih i suptropskih krajeva. Vlakno se najčešće upreda u niti i koristi za izradu mekanih, prozračnih tkanina. Pamučne su tkanine iznimno zahvalne jer su udobne, dugotrajne i ne zahtijevaju posebnu njegu.

 

Pranje
 • bijelo prati do 95°C, a šareno do 60°C
Peglanje
 • moguće peglati do maksimalne topline
Sušenje
 • moguće sušiti i u sušilici
Kemijsko čišćenje
 •  moguće a prema uputama na deklaraciji proizvođača

 

LAN

Lanena su vlakna izuzetno čvrsta, a lanena odjeća iznimno udobna za nošenje, posebice ljeti. Zbog brzog otpuštanja vlage, u lanenim odjevnim kombinacijama manje ćete se znojiti, a koža lakše „disati“. Zbog svoje prirodne čvrstoće, lanena odjeća je sklonija gužvanju te manje elastična.

 

Pranje
 • bijelo prati do 95°C, a šareno do 40°C; za pranje koristiti nježne deterdžente
Peglanje
 • moguće peglati do maksimalne topline; najbolje peglati dok je odjeća još lagano vlažna
Sušenje
 • moguće sušiti i u sušilici
Kemijsko čišćenje
 • moguće nježno kemijsko čišćenje bez uporabe agresivnih sredstava

 

SVILA

Već stoljećima slovi kao jedan od najnježnijih, najfinijih i najudobnijih materijala za nošenje. Ima iznimnu moć upijanja vlage, no unatoč tome svilena odjeća ne bi smjela biti previše pripijena uz tijelo. Zbog svoje nježne strukture i mekoće, preporučuje se i osobama sa jako osjetljivom kožom.

 

Pranje
 • najbolje prati na ruke, iznimno u perilici na maksimalnoj temperaturi od 30°C; za pranje koristiti male količine tekućih deterdženata
Peglanje
 • peglati samo dok je pegla lagano ugrijana. Zbog osjetljivosti, prilikom korištenja pegle na paru voditi računa da se koristi isključivo destilirana voda
Sušenje
 • ne sušiti na suncu jer je svila fotosenzibilna pa je moguća promjena boje
Kemijsko čišćenje
 • koristiti samo ako je tako navedeno na deklaraciji proizvođača

 

VUNA

Dobiva se iz iznimno kvalitetnog krzna životinja, najčešće krzna ovce. Ima prirodno svojstvo reguliranja temperature, a vunena je odjeća postojana, ne gubi boju i nije zapaljiva.

Najpoznatija inačica vune je tzv. merino vuna koja je iznimno meka i nježna. Tu je i luksuzni kašmir, mek, sjajan, nježan i elegantan.

Za proizvodnju odjeće koristi se i tzv. pure new wool, vuna neposredno ostrižena sa životinje (ne dobiva se reciklažom stare tkanine).

Tu je i tzv.cool wool koja se koristi za izradu ljetne odjeće. Tanja je, glatke površine, omogućuje koži da diše i ugodna je za nošenje i na višim temperaturama.

 

Pranje
 • najbolje prati na ruke, koristiti za to predviđene deterdžente te izbjegavati čvrsto cijeđenje i „žmikanje“; znimno prati u perilici ako je tako navedeno na deklaraciji proizvođača, u programu koji ne uključuje dugo centrifugiranje
Peglanje
 • peglati samo dok je pegla lagano ugrijana,isključivo s unutarnje strane odjevnog predmeta
Sušenje
 • najbolje omotati ručnikom i lagano pusušiti te poleći na površinu predviđenu za sušenje
Kemijsko čišćenje
 • koristiti samo ako je tako navedeno na deklaraciji proizvođača

 

KOŽA

Prirodni materijal koji se vrlo često koristi u modnoj industriji. Ovisno o podrijetlu, može biti različite strukture, a najčešće se koriste svinjska, kravlja, ovčja i jelenja koža.

Kožni odjevni predmeti dozvoljavaju koži da diše, relativno su elastični i vjetronepropusni te se prilagođavaju konturama vašeg tijela.

Kožne predmete nikad ne čuvajte u plastičnim vrećicama već radije koristite platnene. Također nije preporučljivo kožne predmete izlagati intenzivnom svjetlu, a prilikom korištenja sredstava za čiščenje kože, uvijek ih terstirajte s unutarnje strane kožnog predmeta.

 

Pranje
 • perivo na maksimalnoj temperaturi od 30°C; za pranje koristiti samo deterdžente namijenjenje održavanju i pranju kožnih predmeta
Peglanje
 • peglati isključivo s unutarnje strane odjevnog predmeta
Sušenje
 • sušiti na sobnoj temperaturi na vješalicama za jakne, košulje i sl.
Kemijsko čišćenje
 • preporučljivo samo u za to specijaliziranim kemijskim čistionicama

 

POLIAKRIL

Poliakrilno vlakno ima svojstva slična vuni, pa se stoga koristi za zimske artikle kao zamjena za vunu - meko je i toplo i ne izaziva alergijske reakcije.

Odjeća izrađena od poliakrilnih vlakana iznimno je jednostavna za održavanje, može se prati u perilicama za rublje i na niskim temperaturama te se brzo suši. Izbjegavajte sušenje odjeće izrađene od poliakrila u sušilicama.

 

Pranje
 • preporučljivo prati na maksimalnoj temperaturi od 40°C; za pranje koristiti programe na perilicama namijenjene nježnim materijalima
Peglanje
 • nije preporučljivo peglati
Sušenje
 • ne sušiti u sušilicama
Kemijsko čišćenje
 • preporučljivo samo u za to specijaliziranim kemijskim čistionicama

   

VISKOZA

Viskoza je regenerirano celulozno vlakno, što znači da je vlakno proizvedeno kemijskim postupkom od prirodne celuloze. Vlakno ima još veću hidrofilnost od pamuka, visoka termoizolacijska svojstva, mekše je na dodir, a ima nižu rastezljivost - posebno u mokrom stanju. Nalik je na svilu, odlično “diše”(poput pamuka), lagana je i ima lijep, elegantan “pad”.

 

Pranje
 • prilikom prvog pranja, viskoznu odjeću prvo proprati u hladnoj vodi jer ima tendenciju laganog skupljanja; preporučljivo prati na maksimalnoj temperaturi od 30 do 40°C nježnim deterdžentima
Peglanje
 • peglati lagano ugrijanom peglom, isključivo s unutarnje strane odjevnog predmeta
Sušenje
 • u perilici samo lagano prosušiti i sušiti polegnuto ili obješeno na vješalici
Kemijsko čišćenje
 • najbolje izbjegavati

 

ACETAT

Acetat, poznatiji kao umjetna svila, derivat je celuloze. Odjeća od acetata je mekana, lijepo pada i dobro upija. Još je tanja od viskoze, ali podjednako postojana.

LYOCELL

Lyocellna vlakna derivat su celuloze, iznimno meka i ugodna (osjećaj nježnog hlađenja) na dodir. Zbog posebne tehnologije kojom se dobivaju, odjevni predmeti od lyocellnih vlakana imaju poseban sjaj, ne gužvaju se i niskog su statičnog elektriciteta.

CUPRO

Cupro vlakna također su derivat celuloze i po svojim svojstvima najsličnija su prirodnoj svili.

 

Pranje –preporučljivo prati ručno ili na maksimalnoj temperaturi od 30°C. Odjeću od acetatnih vlakana prati u mlakoj vodi, a one od Lyocellnih vlakana na maksimalnoj temperaturi od 60°C

Peglanje –peglati lagano ugrijanom peglom, isključivo s unutarnje strane odjevnog predmeta

Sušenje –u perilici samo lagano prosušiti i sušiti polegnuto ili obješeno na vješalici; Cupro vlakna ne „žmikati“ već samo ostaviti da se odjeća ocijedi i sama posuši

Kemijsko čišćenje – najbolje izbjegavati, Cupro preporučljivo čistiti u samo za to specijaliziranim kemijskim čistionicama

 

POLIESTER

Poliestersko vlakno je sintetičko vlakno koje zbog odličnih svojstava ima najširu primjenu, upotrebljava se u mješavini sa pamukom ili samo i to za tzv. gornju odjeću ( trenirke, majice, jakne i sl.). Jednostavna su za održavanje zbog lakog pranja i sušenja, imaju ista svojstva u mokrom i suhom stanju i ne mijenjaju oblik pri pranju i korištenju. Otporna su na delovanje moljaca i mikroorganizama, imaju veću rastezljivost i otpornost na površinsko trošenje no osjetljiva su na visoke temperature.

 

TECHNO SVILA (TECHNO SILK)

Napravljena je od 100% poliesterskog vlakna no iznimno je udobna, meka i sjajna, gotovo poput prirodne svile. Naziv je dobila upravo zbog toga što svojim svojstvima nalikuje svili no izrađena je od umjetnih vlakana.

Naši proizvodi od techno svile su tzv. Bi-Tech kvalitete, zbog čega će Vaša odjeća nježno pratiti svaki vaš pokret uz maksimalnu udbnost.

 

Pranje
 • preporučljivo strojno pranje na temperaturi od 40 do 60°C
Peglanje
 • nije potrebno no ako se pegla, najbolje je koristiti lagano ugrijanu peglu
Sušenje
 • pogodno sušiti u sušilicama
Kemijsko čišćenje
 • uz preporuke proizvođača istaknute na deklaracijama

 

SYMPATEX

Symptex je poliesterska membrana koja je vodonepropusna i stoga pogodna za sve koji provode mnogo vremena u prirodi. Osmišljena je upravo kako bi Vam omogućila dugotrajan i nesmetan boravak u prirodi i kada je vrijeme kišovito ili kada sniježi.Čestice vlage iznutra nestaju na način da se fizičko-kemijskim svojstvom membrane izvode prema van.  Unatoč svojstvu vodonepropusnosti, odjeća izrađena ovom tehologijom dozvoljava koži da „diše“.

Odjeća od sympatexa može se redovito prati bez bojazni da će izgubiti na svojim vodonepropusnim svojstvima.

 

Pranje
 • preporučljivo nježno strojno pranje na temperaturi od maksimalno 40°C. Za pranje koristiti tekuće deterdžente. Ne koristiti omekšivače!
Peglanje
 • najbolje koristiti lagano ugrijanu peglu
Sušenje
 • pogodno sušiti u sušilicama
Kemijsko čišćenje
 • preporučljivo čistiti u samo za to specijaliziranim kemijskim čistionicama

 

TRAPER

TRAPER je materijal koji ne stari i čija popularnost već godinama samo raste i prilagođava se novim generacijama i zahtjevima svoje publike. Prvi put se pojavio u Europi krajem 19.stoljeća na jugu Francuske. Tada je bio poznat pod nazivom "(Serge) de Nimes"  no kasnije je preimenovan u Denim (traper).

Traper je čvst materijal otporan na oštećenja i deranje. Obzirom da se proizvodi od mješovitih pamučnih vlakana, udoban je za kožu, a ima svoje deblje i tanje inačice. Tanji se češće nose ljeti jer ima svojstvo laganog hlađenja. Zimi se češće nose odjevni predmeti od debljeg trapera jer dobro upija vlagu.

 

Pranje
 • preporučljivo strojno pranje na temperaturi od 40 do 60°C, okrenuto na unutarnju stranu. Preporučuje se korištenje tekućih deterdženata
Peglanje
 • pamučni traper može se peglati maksimalno zagrijanom peglom, a traper s elastinom peglati manje zagrijanom peglom
Sušenje
 • nije pogodno sušiti u sušilicama
Kemijsko čišćenje
 • čistiti u kemijskoj čistionici uz preporuke proizvođača istaknute na deklaracijama

 

CHINO

Hlače izrađene od tzv.chino materijala iznimno su lagane i udobne i najčešće se pojavljuju u proljetnim i ljetnim kolekcijama. Sastavni su dio casual kombinacija koje mnogi rado nose.

 

Pranje
 • preporučljivo prati ručno ili na maksimalnoj temperaturi od 40°C, okrenuto na unutarnju     stranu
Peglanje
 • peglati lagano ugrijanom peglom
Sušenje
 • nije preporučljivo sušiti u sušilici
Kemijsko čišćenje
 • preporučljivo čistiti u samo za to specijaliziranim kemijskim čistionicama